domingo, 7 de enero de 2018

Un exemplar per a cada casa

Molt orgullosos estem, tot l’equip de govern, de tots els actes, treballs, etc. que s’han realitzat durant tot aquest any passat per a celebrar els nostres primers 700 anys i que mai podrem agrair suficientment la implicació que han tingut tantíssima gent i que realment han sigut els que ho han fet possible.

D’entre tot, ha sigut molt especial el poder publicar “La Pobla Llarga, anotacions, per al 700 aniversari”, llibre que durant 2 anys ha estat preparant-lo Josep Lluis Navarro, autor de “La Pobla Llarga, introducció a la seua història” en 2003.

portada del llibre amb la solapa lateral on recull la biografia de Josep Lluís Navarro


Entenem important que en cada casa hi haja un llibre de la nostra història i per això, hem atorgat un dret a cada domicili de la Pobla Llarga a tenir-lo. Com fer valer aquest dret ? Deu presentar-se a la Biblioteca Municipal (primer pis Casa de la Cultura) un dels que habiten en el domicili, i amb el seu DNI que deu presentar, podrà retirar un exemplar sense tenir que pagar. Sols en el cas de voler més d’un llibre o no figurar cap domicili en el seu DNI tindrà que pagar 15 euros per ell (si no figura el domicili en el DNI per no tenir-lo actualitzat, es demanarà certificat d’empadronament). El termini és llarg per a retirar el llibre. Durat tot el 2018 podran fer-ho.

El llibre arreplega des de la creació del senyoriu el 1317 fins la Guerra Civil. Partint de cada senyor, s'estructuren els fets més destacats de cada senyoriu. Completa la relació dels senyors coneguts fins ara amb la troballa de dues senyores i quatre senyors nous. La història de la Pobla no s'entén sense comprendre la importància dels censos i cal destacar que els successius administradors utilitzaren les rendes en benefici propi i s'endeutaren fins a tal punt que acabaren provocant la venda de la Pobla i nombrosos litigis per a recuperar-la. A mitat segle XVII, els poblatans farts de la misèria en que vivien i del abusos senyorials demanaren la reversió a la corona, que no tingué lloc degut al poc capital que pogueren oferir al rei. El llibre aporta també diversa informació sobre el Consell, els plets amb els pobles veïns, el règim senyorial, el temple parroquial, els fets l'any 1919, la República i la Guerra Civil, ampliant informació sobre confiscacions, víctimes i depuracions.

sols la primera part l'índex del llibre 


No hay comentarios:

Publicar un comentario