domingo, 14 de enero de 2018

Claudina Navarro Villaplana (1901-1956) primera regidora

Recuperar la biografia de veïnes i veïns del nostre poble que d’una manera o una altra han sigut importants, destacables, referents, és un dels objectius que dins la regidoria de memòria històrica tenim.

Hui vos presentem a Claudina Navarro Villaplana, primera dona regidora al nostre Ajuntament des del 30 d’agost de 1938 fins a la finalització de la Guerra i la imposició de la Dictadura.

Claudina va nàixer el 2 de juny de 1901 al Teular, al Carrer Sant Josep (en la casa que tenia el número 19 en 1901). Son pare era Vicente Navarro Burguete, jornaler, i sa mare Emilia Villaplana Canet (els dos nascuts a la Pobla Llarga en 1874).

En el programa de festes de Sant Calixt de 1985 es va publicar aquesta fotografia (la de dalt) comunicant que  fer aquesta referència a una de les fotos publicades: "[...] la primera dona que va ser concejal en la Pobla, era temps de la República".

Segons li han contat a la seua neta (Claudi, també regidora al nostre Ajuntament en 1982) Claudina va viure en primera persona els Successos amb 18 anys. Algunes persones li contaven que va ser una de les persones que demanava a tots els jornalers que anaren cap a casa, que no continuaren a la plaça. Per por.

Es va casar amb Bautista Benavent Navarro (1900-1933) i es van posar a viure en els Motors (l’hort que hui encara podem veure a la dreta cap a Castelló pel camí vell, en eixir ja del poble, del poliesportiu).  

En 1933, va ocórrer una desgràcia a la Pobla Llarga, desgràcia que li va tocar a ella, al seu home. El dijous 28 de juny de 1933, mirant el castell de focs d’artifici de les festes de juny (de Sant Pere) una de les carcasses no va explotar al cel i si al caure, matant en l’acte a Bautista, al seu home. Claudina es va quedar viuda, amb dos xiquets de 6 anys, de 3 i a punt de donar a llum al seu tercer fill que va nàixer aquell mateix any 1933.

Padró de 1935 on podem veure que Claudina i els seus tres fills viuen a l'avinguda del 14 d'abril (actual carrer Metge Lorenzo Santamaria)


Josep Lluis Navarro, en aquest nou llibre sobre la nostra història (Anotacions per al 700 aniversari) ens diu que: “El 15 de juliol s’incorporà a files el reemplaç del 1941 i en vista de les baixes produïdes en el consistori, el 27 d’agost de 1938 el governador civil renovà la totalitat del Consell Municipal i designà els càrrecs de la nova corporació que es constituí el 30 d’agost i que seria l’últim Ajuntament de la República”. Claudina va entrar com a regidora amb la responsabilitat de govern en “Assistència Social i Evacuació, Instrucció Pública i Cementeri i Abastos”.

També ens diu Josep Lluis que “el 20 de març, mentre els nacionals entraven a Xàtiva, a la Pobla tenia lloc l’última sessió de la Corporació Municipal, on es donà compte de les despeses efectuades. Només l’alcalde Juan Bautista Serena Sabater, els regidors Serafín Esparza García, Vicente Gil Ródenes, Claudina Navarro Villaplana i Teodoro Pons Escandell, i el secretari Andrés de Lamo Moreno continuaren al front del Consistori”.

L’última referència que tenim sobre ella en aquest llibre de Josep Lluis, és que l’Ajuntament ja en 1939 va estar cercant informació d’ella per a ver sigut regidora republicana.

Claudina va morir el 14 d’octubre de 1956, amb 55 anys, en sa casa, a l’avinguda de Santa Cecilia. Sens dubte una dona que de no haver sigut per la Dictadura, estaria en la memòria col·lectiva del nostre poble.

Claudina al centre de la foto (en peu) el 16 de novembre de 1937

No hay comentarios:

Publicar un comentario