sábado, 23 de febrero de 2019

Sis o set morts?


Entre la documentació que trobem sobre els Successos, hi ha un article del periodista Carlos Esplá publicat el 16 de juliol de 1922, tres anys després d’aquella nit fatídica, que en principi ens va deixar preocupats per l’afirmació de que el total de morts varen ser set.

Josep Lluis Navarro ens ha deixat escrit que el total de morts havia sigut de sis: “tres treballadors dels camp moriren la mateixa nit del dia 8 [...] Dos més moriren l’endemà a causa de les greus ferides [...] i el dia 18 de juliol morí l’obrer [...] greument ferit també la nit del dia 8”. L’historiador local també ens diu en la pàgina 297 del seu últim llibre, que tres més foren ferits greus, així que: Carlos Esplà simplement havia errat en la xifra de morts després de tres anys d’haver escrit ell sobre els Successos com a corresponsal de El Pueblo? O havia mort algun dels ferits greus posteriorment i no s’havia contemplat?

Josep Lluis Navarro ens senyala el nom dels obrers ferits greus: “Graciano Pellicer Calatayud, Vicente Lluch, Isidoro Linares Cortes". Hem buscat en el registre civil de l’ajuntament i em trobat la inscripció de la mort d'Isidoro Linares Cortés, però en 1929. De Graciano i Vicente, no ha aparegut la seua inscripció en el llibre de defuncions. Així que l’afirmació de Carlos Esplá de que el total de morts va ser de set i no de sis, la podem donar com a errònia.

Però aquest article del periodista és molt interessant i els animem a llegir-lo completament (poden descarregar-lo polsant ací).  



No hay comentarios:

Publicar un comentario