sábado, 9 de febrero de 2019

Sis poblatans morts, cap culpable.

Com bé sabem gràcies al treball realitzat i publicat per Josep Lluis Navarro sobre els Successos de la Pobla Llarga, molta premsa es va fer ressò del que va succeir al nostre poble aquella nit del 8 de juliol de 1919. Ell ens senyala que el primer en publicar sobre els fets va ser La Voz Valenciana el dia 9 de juliol, que transcriu el telegrama del capità de la Guàrdia Civil al Governador. El 10 i següents, ja arreplega una gran quantitat de diaris els Successos (Las Provincias, El Mercantil Valenciano, ABC, El Pueblo) i també EL SOCIALISTA. Aquesta font no apareix citada a les publicacions de Josep Lluis Navarro però cal deixar clar que el seu treball és sens dubte immillorable.



 El Socialista del 10 de juliol de 1919

El Socialista va nàixer en gener de 1885 en l’agrupació de Madrid del PSOE. El 10 de juliol de 1919 va publicar en primera plana: LA TRAGEDIA DE PUEBLA LARGA. Des d’aquest primer article ja deixa clar que va a informar sobre el que ha passat però també a introduir opinió.

“Los atropellos, las vejaciones, los tormentos, los fusilamientos incluso de pobres por la guardia civil son para los jaques del maurismo puras fantasías, novelerías intranscendentes, que inventan las izquierdas para desacreditar al Gobierno.
Cuando se les reprocha sus crímenes se encogen de hombros diciendo que son puras fantasías … Pero mientras, la lista de obreros organizados muertos villanamente aumenta sin cesar.
Lo de Puebla Larga es sencillamente horrible, y no puede haber versión oficial, por amañada y mentirosa que sea, capaz de borrar este hecho fundamental: han muerto cinco obreros en la refriega, si es que la hubo, y ni un solo guardia está herido”
                   

 Día 11


Día 13


Día 15


Día 16


En les publicacions del dia 11, 13, 15, i 16 de juliol de 1919 apareix article sobre els Successos i el diumenge 20 de juliol de 1919, Pablo Iglesias, fundador del PSOE, escriu un article titulat EL CASO DE PUEBLA LARGA. Aquest article comença parlant de la intervenció de Prieto en el Congrés i la resposta del Ministre. De com Prieto havia explicat els fets i com havia argumentat Goicoechea per a culpar als obrers del que allí havia passat. A continuació Pablo Iglesias diu: “vamos a ver en este caso, por ser ya posible hacerlo, quién tenía razón, si nuestro correligionario Prieto o el exministro Goicochea”. Amb la fórmula de pregunta i resposta ens fa veure que en aquest cas, justícia? res de res. Cent anys després continuem igual. Sis poblatans morts, cap culpable.


Diumenge 20 de juliol de 1919, article sobre els Successos signat per PABLO IGLESIAS 


No hay comentarios:

Publicar un comentario