domingo, 29 de noviembre de 2020

250.000 euros, com a mínim, la donació de la Bolinches?

Matilde Bolinches no sols va fer possible amb la seua aportació econòmica el remat del campanar aconseguint així un temple “de los más bellos y hermosos de nuestra diócesis” (Diario de Valencia 24 de juny de 1925) sinó també “el nuevo piso de mármol, muy precioso y de valor; ufanas verjas; restauración y dorado del altar mayor, de una visualidad hermosa e indiscutible merito; sustitución de nuevos, bonitos y cómodos bancos; elegante presbiterio; embellecimiento general, comprensivo hasta la fachada, paredes y alrededores que circundan el templo, e incontables reformas, que resultaría prolijo enumerar, campeando en todo la piedad, el arte y exquisito gusto” (Las Provincias 25 de juny de 1925). En la missa del gall de 1925 es va estrenar “una rica, magnífica y voluminosa araña, instalada cerca del altar mayor, y de varias hermosas arandelas pegadas sobre los pilares, de una visualidad sorprendente, todo lo cual, con esplendor extraordinario, fue encendido en el solemne acto del canto de Gloria in excelsis Deo, produciendo dulce y santa emoción en el concurso de fieles que invadía per completo el templo parroquial y alrededores, como jamás conocido” (Las Provincias 27 de desembre de 1925) i com no va ser pagada amb el patrimoni de la Matilde.

Però tants diners tenia Matilde? La veritat, ni idea. El que si sabem és que tenia molts camps, més de 75 fanecades entre el terme de la Pobla i de Castelló i que als 4 mesos de la seua mort es va fer pública la primer subhasta de part d’ells, en concret per al divendres 16 de desembre de 1921 a les 9 del matí en la notaria de Carcaixent de Francisco Verdú i Payá. En juliol de 1922 es va anunciar una nova subhasta no sols de més camps d’ella sinó també d’una casa que tenia en el que va ser una alqueria musulmana que coneguem com les Cases d’Esbrí. Una tercera subhasta es va anunciar en març de 1924 amb un total de 5 finques totes elles d’arrossars en el nostre terme, en el de la Pobla Llarga.




He de confessar que tinc la curiositat de saber el total de diners que va arribar a donar a l’església Matilde Bolinches. Igual trobem en els arxius de la parròquia factures de tot el que es va pagar amb els seus diners, però no m’he pogut resistir a traure una xifra aproximada fins que fem el treball de consultar eixos arxius, i la xifra per a mi podria estar per uns 250.000 euros com a mínim. 75 fanecades (sense contar la casa) a unes 1.000 pessetes la fanecada (sobre valor de les fanecades entre 1921 i 1925 no hem trobat res però si en 1873 gràcies a un escrit de Vicente Lassala, polític valencià que va ser president de la Cámara Agrícola Valenciana, que xifrava ja en aquella època en 1.000 pessetes el valor d’una fanecada en la província de València) estaríem parlant d’unes 75.000 pessetes que hui suposarien uns 250.000 euros aproximats. No està mal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario