martes, 1 de noviembre de 2016

Perquè calia pujar impostos i crear taxes?

El passat ple ordinari, el del dijous 27 d’octubre de 2016, l’equip de govern va presentar una pujada d’impostos (de l’IBI i dels vehicles) per al 2017 i que un domicili amb dos cotxes i casa de valor cadastral al voltant de 30.000 € la pujada total serà de 12 € anuals. També es va presentar la creació de dos taxes com la de cerimònies civils al nostre ajuntament (25 € per l’expedient i si es vol cerimònia entre setmana 25 € més i 75 € més si es cap de setmana) i la d’expedició de documents que es sol·liciten per a tràmits de fora de l’ajuntament (ningú pagarà per documents que el propi ajuntament puja demanar a la veïna o veí).

 I perquè?

Per moltes circumstancies i des de fa molt de temps, arribem a aquests primers 700 anys de vida del nostre poble amb un greu problema econòmic. Per al 2017 tenim que fer front al pagament de 750.000 euros entre capital i interessos dels préstecs que tenim als bancs. El 30% dels ingressos previstos per al 2017 han d’anar a pagar deutes en bancs i el 50% es per al capítol I, per a pagar les nòmines i seguretat social de tot el personal que treballa per al nostre poble (en oficines municipals, policia local, brigada obres, escola adults, serveis socials, escola infantil, neteja edificis públics, poliesportiu, biblioteca i centre informació juvenil).

Tant sols un 20% dels ingressos que es poden preveure hui per al 2017, aproximadament uns 500.000 €, quedaran per a fer front a les despeses de funcionament del nostre poble (capítol 2 del pressupost: manteniment de carrers, de camins, edificis públics, de jardins, etc. així com la llum del poble i edificis públics, festes i altres actes comercials o culturals) i per al capítol 4 que inclou tots els programes socials (de nutrició infantil, de menjar a casa, ajudes d’emergència, pobresa econòmica) i el recolzament a les nostres associacions mitjançant convenis entre elles i l’ajuntament.


Tots podem veure com tenim carrers, camins rurals, arbres per podar, problemes de llum en alguns carrers, etc. sense poder donar solució per falta de recursos i així i tot ens farà falta uns 550.000 € al capítol 2 en aquest 2016. I per al capítol 4, estarà la despesa al voltant de 120.000 euros, el mínim necessari per mantenir tots els programes socials i de convenis en associacions durant 2016

Un total aproximat de 670.000 € de necessitat, per mantenir el que tenim, i tan sols uns 500.000 € de disponibilitat.

Abans de la pujada d’impostos, l’equip de govern, al cap davant l’alcaldessa, ha estat treballant per poder baixar el total a pagar a bancs anualment però l’estat central que deuria de donar la solució, “ni está ni se le espera” (des d’agost esperant resposta). No sols s’ha treballat en poder pagar menys a bancs sinó s’han pres altres mesures que si han donat resultat però que com la pujada d’impostos, ajuda però no son definitives.

Ens enfrontem aquest 2017 a una situació molt molt complicada i tots deguem treballar units per poder afrontar el que ens vinga.



Evolució de la despesa del capítol 2 i del 4 en els últims 10 anys al nostre poble. 
La mitjana en el capítol 2 ha sigut de 727.652 €
La mitjana en el capítol 4 ha sigut de 145.246 €
Per al 2017 es preveu una disponibilitat de 500.000 € per als dos capítols


No hay comentarios:

Publicar un comentario