domingo, 8 de enero de 2017

Llaurador, que fem?

El passat 21 de desembre de 2016, vam organitzar una xerrada amb dos dels màxims responsables de la Unió de Llauradors. En concret Joanma Mesado i Ferran Gregori. L’assistència encara que no molta, si va ser de gent realment interessada en el que allí es va parlar, i és d’agrair la seua presència. Donar les gràcies també als membres del Consell Agrari que fan l’esforç d’assistir a les reunions que programem cada tres mesos i també la seua assistència a aquesta xerrada.

Segons els llauradors, els productors, una campanya citrícola tan nefasta com aquesta no s’ha conegut mai. Les clementines nules i les taronges navelines continuen als tarongers a 8 de gener de 2017, i passen les dies i els llauradors continuen esperant la cridà del “comprador” que els diga que van a collir. I ni crida, ni s’espera ja que cride.

Estem anys analitzant i analitzant per saber on està el problema. Els preus en els grans supermercats per terra, l’arribada d’altres cítrics d’altres països, el minifundisme, la no regeneració dels llauradors i llauradores, la falta d’ajudes i recolzament de l’administració, etc. i no arribem mai a cap lloc, a cap solució global per a tots i es que com ja es va dir a la Pobla Llarga en una xerrada que vam organitzar els Socialistes el 20 de febrer de 2015 amb Llorenç Capsi, pot ser ja no hi ha cap solució global i si individual.

Amb alegria, almenys per a mi, hem vist que tant a la I fira agrícola en Sant Pere de 2015 com ara a la I fira de nadal aquest desembre passat, dos dels expositors, dos de les empreses que allí han estat (http://www.naranjamania.com/ i La Taronja del Pla) estan apostant pel camp, transformant la taronja i altres en un producte final de qualitat i que els permet continuar en aquest sector.

Una cosa si coincidim molts, i es que la formació és fonamental per poder visualitzar alternatives a la taronja i ací teniu una adreça web http://multiversidad.es/ de una fundació (FIAES) sense ànim de lucre que té com a finalitat la formació, la promoció i el assessorament en Agroecologia, Bioconstrucció, Energies Renovables, Educació Popular, Economia Social i el Desenvolupament Rural Sostenible.

Les solucions als nostres problemes estan (sinó sempre en la majoria dels casos) en nosaltres mateixos i esperar a que vinguen altres i que ens ho solucionen, crec que és esperar debades. No serà millor passar a l’acció?

No hay comentarios:

Publicar un comentario